tiistai 22. tammikuuta 2013

Retkellä Sian Kaanissa

22.1.2013

Unescon maailmanperintökohde Sian Ka`an

Upea frekanttilintu liidossa.

Tänään tutustuimme Unescon maailmaperintökohteeseen Sian Ka`aniin, joka on biosfäärisäästiö -nimellä tunnettu, valtava trooppinen luonnonsuojelualue. Luonnonpuisto koostuu mangrovemetsästä, savannista sekä rannikko ja merialueesta. Vyöhykkeellä on myös maailman toiseksi suurin valliriutta. Alueen asukkeihin kuuluu paljon mm. trooppisia lintuja, merikilpikonnia, krokotiilejä, jaguaareja ja muita kissapetoja, manaatteja, tapiireita, oselotteja ja apinoita. Alueelta löytyy myös entisöimättömiä mayojen rauniota.

Sian Kaan sijaitsee noin tunnin matkan päässä Playa del Carmenista Tulumin eteläpuolella.


Luonnonsuojelualueelle Sian Kaanissa mentiin jeepillä.


Retki ostettiin 5 Avenida -kadun turistikioskista ja se maksoi 254 dollaria kahdelta eli 124 dollaria per henkilö sisältäen kaiken kuljetuksineen ja ruokailuineen. Pikkubussi nouti meidät hotellilta ja vei välibussiasemalle, josta toisella bussilla Tulumiin ja sieltä jeepin kyytiin. Matka jatkui jeepillä kuoppaista ja pomppivaa hiekkatietä läpi Tulumin kylän luonnonsuojelualueelle ja sieltä rantaan. Matkaa Playa del Carmenista lienee noin 100 km.

Krokotiililahti.


Retken järjestelyt eivät vastanneet odotuksia


Pikaveneillä siirryttiin merelle ja meno oli pomppivan hakkaavaan kuten aina tässä epämukavassa kulkuneuvossa on. Kohteinamme olivat luonnonvaraiset delfiinit, merikilpikonnat ja mangrovemetsän linnut.

Retken järjestelyissä ei ollut kehumista. Olemme tottuneet Thaimaassa hyvin järjestettyihin retkiin ja kaikki siellä on toiminut moitteettomasti. Nyt emme tarkalleen tienneet mitä retkellä tulisi tapahtumaan, printattua esitettä ja aikataulutusta ei ollut ja kaikki muukin järjestelyissä oli sekavaa. Retkeläiset kyselivät toisiltaan mitä seuraavaksi tapahtuu? Retkeä tehtiin kolmella jeepillä ja veneillä ja ainoa engantia puhuva opas oli meidän jeepissä ja veneessä. Sääli muille, jos ei osannut espaniaa. Veneretkellä ei ollut myöskään juotavaa mukana järjestäjien toimesta, hedelmistä ja muusta puhumattakaan. Järjestäjät eivät olleet myöskään kertoneet, että kaiken sisältävän matkan lisäksi pitää maksaa luonnonsuojelupuiston pääsymaksu, 3 dollaria eli noin 39 pesoa.

Retkikohde oli upea, meri sininen ja ensimmäistä kertaa elämäni aikana näin merikilpikonnia niiden luonnollisessa elinympäristössä. Samoin ei myöskään delfiinejä ole juurikaan tullut vastaan avomerellä, vaikkakin Norjassa on niiden kanssa melottu. Upeaa oli nähdä myös frekattilintuyhdyskunta, näitä lintuja en ole ennen nähnyt.


Kulku retken lähtöpaikkaan oli todella haastava. Neljänkymmen kilometrin tuntivauhdilla tultiiin pomppivaa ja pölyistä tietä läpi viidakkokannaksen luonnonsuojelupuistoon jeeppijonona.

Ryhmä tähystämässä delfiinejä ja merikilpikonnia. 

Merikilpikonna, tortuga.


Delfiini Karibialla.


Hakukkaat voivat snorklata avomerellä isolla valliriutalla, joka ulottuu aina Kuubaan asti.  Valliriutta on maailman toiseksi suurin Aurtralian valliriutan jälkeen.

Lopuksi uimme rannemmassa hiekkasärkällä ja lounastimme paikallisessa merenrantakapakassa.

Tero suurella valiriutalla snorklaamassa.

Venesatama Sian Kaanissa.

Frekattilinnun poikanen ja puku on sen mukainen. Vasta kahden vuoden jälkeen poikanen saa virallisen frekattilinnun puvun ja tulee merkatuksi "female or male".
Urosfrekattilintu.
Isäntä itse lentoliidossa, frekanttilintu Sian Kaàn sinistä taivasta vasten. Meksiko.

Frekattilintuja. Punainen väritys kuuluu urokselle ja vaaleampi on naaraslintu.

Frekattilintuyhdyskunta.

Kuvassa komea urosfrekattilintu. Punainen pussi on täynnä ilmaa ja houkuttelee naaraita soitimelle.
Urosfrekattilintu pullistelee ilmapussiaan naaraalle. Kuvassa frekanttilinnun poikasia.

Frekattilintuja.
Kaksinlentoa.
Uros ja naaras.

Frekattilintu on taitava lentäjä. Linnun siipien väli voi olla yli kaksi metriä eli suurempi kuin
 albatrossilla painon suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti