maanantai 28. tammikuuta 2013

Goba - viidakkomayojen luonnonihmeitä

28.1.2013

Päivän retki tehtiin viidakon keskelle Gobaan, joista löytyy mayaraunioita.  Retki maksoi 1430 pesoa kahdelta ja kesti koko päivän. Pikkubussilla kuljettiin ja järjestelyt olivat sekavat ja koskaan ei voinut olla varma minne ollaan menossa ja mihin aikaan. Hyvin kuitenkin selvittiin. Puolivälissä turistit jaettiin kieliryhmiin ja saimme englanninkielisen oppaan.

Tulum


Aluksi mentiin upeille Tulumin rannoille ja siellä olevilla mayaraunioille. Leguaaneja tepasteli vastaan joukoittain, useimmat kuitenkin lekottelivat auringossa raunioilla tai rantakallioilla. Näin valtavaa määrää liskoja yhdessä paikkassa emme ole aiemmin nähneet.

Leguaani Tulumin raunioilla, Meksikossa. Blipfoto 27.1.2013.

Leguaani turistimassojen piirityksessä.

Huikean hienot maisemat, turkoosinsininen meri ja horisontti jossakin maailman muilla mantereilla. Näistä upeista rannoista ja aurinkopaikoista taistelevat myös leguaanit. Näimme kahden leguaanin verisen taistelun rantakalliolla, mutta enimmäkseen sopuisaa yhdessäoloa.

Teron blipfoto 27.1.2013.

Tappelevat leguaanit.
Tulumin rantakallioita.

Tulum, Meksiko.

Tulum.


Tulumin mayaraunioita.

Turisteja uimassa Tulumissa.


Tulumin hiekkarantaa.

Goba


Rannikolta siirryttiin sisämaahan Gobaan, jossa on ollut 700-900 -luvulla mayakaupunki keskellä viidakkoa. Syytä, miksi mayat jättivät kaupungin ja koko mayakulttuuri tuhoutui ei tiedetä. Gobassa raunioiden ja kaupungin lisäksi alueella on myös kolme järveä. Toisin niissä ei voi uida, vesissä on krokotiilejä.

Mayojen rauniokaupunki Gobassa sijaitsee viidkon keskellä. Mayat osasivat teiden rakennuksen hyvin
ja näitä ns. valkoisia teitä ja kokonainen tieverkosto löytyy tästä mayakaupungista.

Tämä viidakon keskellä pönöttävä pyramidi on 42 m korkea. Chichen Itzan pyramidi on vain 24 m.
Mayakulttuuri on tunnettu rituaaliuhreistaan. Mayakaupungessa pelattiin paljon pallopelejä, joista jäännöksenä pyöreä rengas raunioiden seinässä. Kilpailussa voittaja ei suinkaan saanut kunniaa, vaan "mestattiin" rituaalimenoissa.

Pallopelien maali. 


Kaupunkiasumusten raunioita.

Mayojen kirjoitusta. Valitettavasti tämä ei ole Roseta-kivi eikä kirjoitusten saloja ole pystytty selvittämään.
Tästä viuhkapalmusta tehdään mayatalojen katot.



Eläinten suojelutoimet eivät ole aivan ajan tasalla täällä Mexicossa. Olemme nähneet tiikereitä ja puumia viihdyttämässä turisteja 5 Avenidalla. Liskot ja apinat, niitä turistit kuvauttavat matkamuistoihinsa jatkuvasti. Tämä pieni apina istui tortiloida leipovien naisten seurana tortillanuotiolla. Kuinka säälittävää kun apinalla on helmet kaulassa ja surkea ilme. Tortillat kyllä maistuivat tälle pikkuotukselle.


Tyypillinen meksikolaisten talo. Tässä talossa ei kuitenkaan ole palmukattoa, kuten yleensä.
Syy lienee se, että katto pitää uusia viiden vuoden välein. Kuva: Goba, Meksiko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti