keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Matkan suunnittelua

9.1.2013

Äkkilähdöllä maailmalle

Taustaa

Ostimme Tjäreborgin äkkilähdöistä lennot Cancuniin, Jukatanin niemimaalle Meksikoon 17.1.2013 kahdeksi viikoksi. Lento saatiin turvallisesti Finnairin taivaansinisin siivin kohtuuhinnalla 755 euroa per henkilö. Cancunia ei suositella huippu lomapaikkana, onhan kaupungissa väkeäkin yli miljoona. Mutta rannikko, jota kutsutaan Karibian Rivieraksi tai Maya Rivieraksi on erittäin kiehtova.


Jukatan tunnetaan mayatemppelien ja pyramidien keskuksena, joita molemmin puolin kehystää niemimaan turkoosin sininen Karibian merialue ja Meksikon lahti. Olemme päättäneet asettua Playa del Carmen -nimiseen lomakohteeseen, niemimaan itäiselle rannalle. Playa del Carmen on entinen pieni kalastajakylä. Karibian rantalomakohteissa turistivirrat vyöryvät läpi vuoden kuin tsunami aalloilla, mutta myös rauhallisempaa menoa riittää pitkällä Maya Rivieralla, joka ulottuu aivan niemimaan kärjestä, vilkkaasta bailupääkaupungista Cancunista arkkeologiseen Tulumiin asti.


Playa del Carmen on entinen pieni kalastajakylä. Nyt siellä asuu yli 200 000 paikallista. Playa del Carmenia kuvataan turkoosien vesien ja valkoisen puuterihiekan lomakeitaaksi. Hotelleja ja ravintoloita on kohonnut kuin sieniä syksyllä nopeasti lomakeitaan maineeseen päässeeseen kalastajakylään.


Jukatanilla on paljon luonnosuojelukohteita ja runsas eläin sekä vedenalainen maaailma. Rantakultuurin lomassa voi snorklailla lähiriutoilla ja tutustua luonnonsuojelupuistoihin. Luonnollisesti maya-aarteet ja pyramidit ovat ehdoton must, jota matkalta odotamme. Ihmettelempä, jos rikkitukaanin kuva ei ilmesty matkan aikana näille blogisivuille.

Matkavarusteluja

Hotelli

Olemme buukanneet vasta lennot matkalle, majoitus puuttuu. Hotelleja on selattu netistä jo useampi päivä ja luettu käyttäjien pisteytyksiä niistä. Mitä enemmän lukee kommentteja sitä epätoivoisempi on tunne, millä kriteereillä hotelli pitää valita ja mikä on totta runsaissa ja ylipursuavissa kuvauksissa. Meksikossa ei turvallisuus todellakaan ole samaa luokkaa kuin esim. Thaimaasssa ja tämän asian tiedostaminen asettaakin rajoja hotellivalinnoille. Myöskin laatustandardit ovat varsin sattuman varaiset ja kolmen tähden hotelli tarkoittaa käytännössä kahta tähteä. Mutta vielä on viikko aikaa hankkia majoitus ja yhtenä vaihtoehtona pidämme huoneistoa (combo).


Hotelleja etsiessä kannattaa olla tarkkana, mitä veroja hintoihin tulee ja onko ne ilmoitettu kokonaishinnan yhteydessä. Meksikossa Playa del Carmenin alueella kaupunkivero on 3 % ja lisäksi tulee arvonlisävero 11 % hintoihin. Hotellien etsimiseen olen käyttänyt booking.com, hotels.com ja tripadvisor.com -saitteja sekä kotimaisten matkanjärjestäjien hotellihakuja kuten Finnmatkat, Aurinkomatkat, Apollomatkat, Tjäreborg ja lisäksi hakupalveluja mm. Ebookers.com, Napsu, Momondo ja Kayak.com. Hämmästyttävintä on, että saman hotellin hinnat vaihtelevat eri hakupalveluissa ja eroa saattaa olla jopa useita satasia. Havaintoni mukaan suoraan hotellin sivuilta buukattu hotelli tulee kalliimaksi kuin hakupalvelun kautta. Tämä on kilpailua ja markkinataloutta.

Rokotukset


Rokoitukset tsekattiin lääkäriasemalta, ainakin Hepatiitti A ja jäykkäkouristusrokotus tulee olla voimassa tällä alueella, kuten muuallakin. Malariaa ei pitäisi esiintyä Cancunin alueella, joten emme ottaneet malariakuuria, eikä sitä olisi enää ehtinytkään hankkia kun matkan alkuun on vain viikko.


Ulkoministeriön turvaohjeet


Luonnollisesti luimme ulkoministeriön turvallisuusohjeet ja teimme matkailmoituksen Meksikon lähetystöön. USA vaatii kaikilta maan yli lentäviltä sähköisen ilmoituksen kaikkine henkiötietoineen, joten myös se täytettiin verkossa. Meksikoon ei tarvita erillistä viisumia alle 180 päivän matkoilla, passi (voimassa 6 kk matkan jälkeen) maahantulo/turistikortti riittävät. Vakuutukset on hyvä tarkistaa ja hankkia matkatavaroille myös vakuutus. Passeista ja kaikista asiapaperista pitää olla omaan sähköpostiin lähetetyt kopiot.

Lisätietoja matkakohteesta


Hyvän kuvan matkakohteesta saa nettiä selailemalla, muiden blogien lukemisesta, google mapin ja earthin kautta. Hankimme myös matkaoppaan, joka on välttämätön perusvaruste ja espanjan sanakirjan.

Jossakin blogissa kirjoitettiin, lähtijä oli varma, että hänet ryöstetään matkan varrella. Kun niin ei käynytkään ja Playa del Carmen olikin turvallisempi kohde kun luuli, ilo oli aitoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti